Pączki z nutellą i migdałami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne wysokiej jakości produkty domowe puszyste pączki na żółtkach i prawdziwym maśle z nutellą posypane mielonymi migdałami. Idealne do kawki nie tylko w tłusty czwartek. U mnie znikały jeszcze ciepłe, rodzina zachwala że lepsze niż ze sklepu.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
    12 żółtek
    2 łyżki cukru
    100 g drożdży świeżych
    400 ml mleka ciepłego
    250 g masła 82%
    200 g cukru pudru
    szczypta soli
    kieliszek wódki

    Dodatkowo:
    słoik duży nutelli
    siekane migdały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Pączki z nutellą i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn 1. Z niewielkiej ilości mleka, mąki, cukru i całych drożdży robimy zaczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Masło roztapiamy w garnku.
  • ciasto 2. Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, utarte żółtka, szczyptę soli, oraz pozostałe składniki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w bardzo ciepłe miejsce.
  • pączki 3. Wyrośnięte ciasto ponownie zarabiamy, urywamy małe kawałki wkładamy po łyżeczce nutelli i zlepiamy, formujemy kuleczkę w dłoniach. Lepiej robić małe pączki wtedy będziemy mieć pewność że nie będą surowe i się usmażą. Pączki odstawiamy na 30 minut przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
  • pączki 4. W garnku rozgrzewamy olej, pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy na ręcznik papierowy.
  • pączki 5. Resztę nutelli podgrzewamy w kąpieli wodnej aby była płynna i przekładamy na talerz, maczamy wierzch pączka, posypujemy migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować