Pączki z nutellą

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Na tłusty czwartek nie mogło zabraknąć u mnie pączków, tym razem z nutellą. Niezwykle puszyste, delikatne z czekoladowym nadzieniem dla przełamania słodkiego smaku pączki polałam cytrynowym lukrem.To nie może nie smakować.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Na pączki:
    600 g mąki pszennej (użyłam do wypieków drożdżowych)
    50 g świeżych drożdży
    250 ml ciepłego mleka
    5 żółtek L
    1 jajko L
    70 g masła
    70 g cukru
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    1 kieliszek spirytusu lub wódki

    Na lukier:
    4 łyżki soku z cytryny
    10 łyżek cukru pudru

    Ponad to:
    2 l oleju rzepakowego
    500 g smalcu
    ok 16 łyżeczek nutelli/kremu czekoladowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki z nutellą 1. Ze 150 ml ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukry, spirytus, rozpuszczone i przestudzone masło, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać aż pojawią się pęcherzyki powietrza. (w mikserze z hakową końcówką zajęło mi to 10 minut. )
    Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1.5h.
  • Pączki z nutellą 2. Blat posypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto. Ciasto podzielić na 16 równych części i uformować pączki. Pączki odstawić znów na 15-20 minut aby wyrosły. W tym czasie rozgrzać tłuszcz do 175st. C. Jeżeli nie macie termometru cukierniczego sprawdźcie temp. tłuszczu wrzucając na niego kawałek ciasta. Ciasto powinno od razu wypłynąć i nie rumienić się zbyt szybko.
  • Pączki z nutellą 3. Pączki wrzucać na gorący olej. Pączki powinny unosić się na tłuszczu. Smażymy z obu stron na brązowo. Jeżeli nie jesteście pewni czy pączki dosmażyły się w środku możecie sprawdzić to wbijając drewniany patyczek do środka-tak jak sprawdzamy czy upiekło się ciasto w piekarniku.
  • Pączki z nutellą 4. Gotowe pączki wykładać na ręcznik papierowy, jeszcze ciepłe nadziewać nutellą. Możecie je też nadziać dżemem (ten należy zblendować, aby nie było większych kawałków owoców), bądź budyniem.
  • Pączki z nutellą 5. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny. Pączki polać lukrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować