Na tłusty czwartek nie mogło zabraknąć u mnie pączków, tym razem z nutellą. Niezwykle puszyste, delikatne z czekoladowym nadzieniem dla przełamania słodkiego smaku pączki polałam cytrynowym lukrem.To nie może nie smakować.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
Na pączki:
600 g mąki pszennej (użyłam do wypieków drożdżowych)
50 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
5 żółtek L
1 jajko L
70 g masła
70 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 kieliszek spirytusu lub wódki
Na lukier:
4 łyżki soku z cytryny
10 łyżek cukru pudru
Ponad to:
2 l oleju rzepakowego
500 g smalcu
ok 16 łyżeczek nutelli/kremu czekoladowego
Pączki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze 150 ml ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukry, spirytus, rozpuszczone i przestudzone masło, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać aż pojawią się pęcherzyki powietrza. (w mikserze z hakową końcówką zajęło mi to 10 minut. )
Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1.5h.
2.Blat posypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto. Ciasto podzielić na 16 równych części i uformować pączki. Pączki odstawić znów na 15-20 minut aby wyrosły. W tym czasie rozgrzać tłuszcz do 175st. C. Jeżeli nie macie termometru cukierniczego sprawdźcie temp. tłuszczu wrzucając na niego kawałek ciasta. Ciasto powinno od razu wypłynąć i nie rumienić się zbyt szybko.
3.Pączki wrzucać na gorący olej. Pączki powinny unosić się na tłuszczu. Smażymy z obu stron na brązowo. Jeżeli nie jesteście pewni czy pączki dosmażyły się w środku możecie sprawdzić to wbijając drewniany patyczek do środka-tak jak sprawdzamy czy upiekło się ciasto w piekarniku.
4.Gotowe pączki wykładać na ręcznik papierowy, jeszcze ciepłe nadziewać nutellą. Możecie je też nadziać dżemem (ten należy zblendować, aby nie było większych kawałków owoców), bądź budyniem.
5.Cukier utrzeć z sokiem z cytryny. Pączki polać lukrem. Smacznego!
Komentarze