Pączki z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy z lekko podgrzaną śmietaną i odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z masłem i miodem. Do utartych żółtek dodajemy mąkę oraz pracujący zaczyn drożdżowy i wódkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsca do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i wycinamy szklanką z placków krążki. Krążki odkładamy na około 20 minut do wyrośnięcia, a następnie smażymy je na rozgrzanym tłuszczu (smalec albo olej) obracając tak aby zarumieniła się każda strona paczka.
Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Komentarze