Pączki z masą krówkową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Puszyste, miękkie i pyszne pączki z masą krówkową o smaku czekoladowym. Innych mój syn nie jada.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto
    4 szkl mąki
    10 żółtek
    125 g cukru
    70 g drożdży
    80 g rozpuszczonego masła
    ok, 1 szkl ciepłego mleka
    1/4 szkl spirytusu

    dodatkowo
    masa krówkowa czekoladowa
    cukier puder do posypania
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z 1 łyżką cukru. Dodajemy ok. 2-3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy żółtka, wyrośnięty zaczyn i resztę cukru. Wyrabiamy ciasto dolewając ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Na koniec wlewamy spirytus. Gładkie ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość. Następnie przekładamy je na stolnice, zagniatamy i wałkujemy na grubość ok. 1,5- 2 cm. Szklanką lub foremką wycinamy kółka. Zostawiamy aż trochę podrosną. Następnie smażymy pączki na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik. Kiedy przestygną, nadziewamy masą krówkową przy użyciu szprycy. Przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować