REKLAMA

Pączki z marmoladą

wyświetlono: 1496 | dodany do książki kucharskiej: 12 | polecenia: 2

Przepis na te pączki pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Bez tych pączków nie wyobrażamy sobie Tłustego Czwartku.

opublikowany: 03.12.2012
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka tortowa - 500 g
    żółtka - 4 szt.
    masło - 60 g
    cukier - 0.5 szk.
    mleko - 240 ml
    drożdże świeże - 20 g
    spirytus - 2 łyżki
    sól - 1 szczypta

    DODATKOWO:
    marmolada - 50 g
    cukier puder - 2 łyżki
    olej do smażenia - 1 litr
Ocena:

(średnia 5 z 194 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżeczką cukru, dodaj 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej do sporej miski, dodaj masę żółtkową i wyrośnięty rozczyn. Wlej ciepłe mleko, roztopione i wystudzone masło, spirytus oraz sól. Starannie wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formuj pączki, wkładając do nich trochę marmolady. Układaj na oprószonej mąką stolnicy.
    Gdy pączki podwoją swoją objętość smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
  • 4. Usmażone układaj na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Pączki z marmoladą Dodane przez: Skotka


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE