Pączki z marmoladą

5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moje pączki zawsze się udają, są lekkie, puszyste i rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • ● 8 żółtek
    ● 75 g drożdży
    ● 1 litr mleka
    ● cukier waniliowy
    ● 3 łyżki cukru
    ● olejek rumowy
    ● szczypta soli
    ● 1 kostka margaryny
    ● 2 łyżki octu lub spirytusu
    ● 2 łyżki oleju
    ● tłuszcz do smażenia
    ● marmolada
    ● cukier puder do posypania pączków
    ● mąki tyle, ile się wgniecie, ok. 1 kg, aby ciasto nie było zbyt luźne
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski,
    dodajemy sól, żółtka, cukier,
    cukier waniliowy, ocet
    albo spirytus, olejek rumowy,
    ciepłe mleko i rozpuszczoną
    margarynę. Wyrabiamy ciasto,
    a następnie dodajemy rozpuszczone
    i podrośnięte drożdże (wcześniej rozpuszczamy
    je w szklance mleka z łyżką
    mąki i łyżką cukru). Wyrabiamy,
    a na koniec dodajemy olej.
    Ciasto ma być po wyrobieniu
    gładkie i odchodzić od ręki
    i od miski. Wyrobione ciasto
    odstawiamy w ciepłe miejsce
    do wyrośnięcia i przykrywamy
    ściereczką.
  • 2. Gdy ciasto podwoi swoją
    objętość, rozwałkowujemy,
    wycinamy kółka, nakładamy
    marmoladę i zlepiamy. Pączki
    muszą wyrosnąć na stole.
    Smażymy w gorącym tłuszczu
    na złoty kolor. Po usmażeniu,
    gdy lekko ostygną, posypujemy
    cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować