Pączki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tradycyjne pączki z marmoladą najlepiej smakują kiedy są zrobione w domu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (na około 14 szt)

    500 g mąki
    40 g świeżych drożdży
    150 g cukru
    200 ml mleka
    80 g masła
    1 jajko + 1 żółtko
    szczypta soli
    marmolada wieloowocowa
    2-3 kostki smalcu do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Marmolady

Pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 100 ml ciepłego mleka rozrabiamy drożdże, połowę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (zaczyn urośnie).

    Pozostałą mąkę,cukier oraz jajka i sól przekładamy do misy.
    W pozostałym mleku (tez ciepłym) rozpuszczamy masło i dodajemy do reszty składników.
    Kiedy zaczyn drożdżowy urośnie dodajemy do misy i wyrabiamy ciasto (ja zwykle używam robota)

    Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego robimy w dłoni niewielki placek, na którym układamy po łyżeczce marmolady (lub jak ktoś woli konfitury różanej) zawijamy w kulkę.

    Pączki odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować