REKLAMA

Pączki z marmoladą

wyświetlono: 394 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Tradycyjne pączki z marmoladą najlepiej smakują kiedy są zrobione w domu

opublikowany: 04.04.2016
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (na około 14 szt)

    500 g mąki
    40 g świeżych drożdży
    150 g cukru
    200 ml mleka
    80 g masła
    1 jajko + 1 żółtko
    szczypta soli
    marmolada wieloowocowa
    2-3 kostki smalcu do smażenia
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. W 100 ml ciepłego mleka rozrabiamy drożdże, połowę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (zaczyn urośnie).

    Pozostałą mąkę,cukier oraz jajka i sól przekładamy do misy.
    W pozostałym mleku (tez ciepłym) rozpuszczamy masło i dodajemy do reszty składników.
    Kiedy zaczyn drożdżowy urośnie dodajemy do misy i wyrabiamy ciasto (ja zwykle używam robota)

    Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego robimy w dłoni niewielki placek, na którym układamy po łyżeczce marmolady (lub jak ktoś woli konfitury różanej) zawijamy w kulkę.

    Pączki odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: MałgorzataS MałgorzataS

Pączki z marmoladą

Pyszne domowe pączki

kategoria: ciastka marmolady opublikowany: 06.02.2018 | wyświetlono: 479 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE