Tradycyjne pączki z marmoladą najlepiej smakują kiedy są zrobione w domu
1 godz. 30 min
Składniki:
(na około 14 szt)
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
150 g cukru
200 ml mleka
80 g masła
1 jajko + 1 żółtko
szczypta soli
marmolada wieloowocowa
2-3 kostki smalcu do smażenia
Pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W 100 ml ciepłego mleka rozrabiamy drożdże, połowę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (zaczyn urośnie).
Pozostałą mąkę,cukier oraz jajka i sól przekładamy do misy.
W pozostałym mleku (tez ciepłym) rozpuszczamy masło i dodajemy do reszty składników.
Kiedy zaczyn drożdżowy urośnie dodajemy do misy i wyrabiamy ciasto (ja zwykle używam robota)
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego robimy w dłoni niewielki placek, na którym układamy po łyżeczce marmolady (lub jak ktoś woli konfitury różanej) zawijamy w kulkę.
Pączki odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Komentarze