Pączki z kremem, owocami i kwiatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto. Drożdże rozpuść w połowie szklanki mleka i wymieszaj z cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Odstaw, aż mieszanka podwoi objętość. Masło roztop. Następnie przelej do dużej miski wyrośnięty rozczyn, wlej resztę mleka, płynne masło, żółtka, jajko, spirytus i pozostałą część mąki. (Jeśli ciasto byłoby zbyt rzadkie dodaj trochę więcej mąki) Wyrabiaj ciasto około 10minut. Po tym czasie przykryj masę ściereczką i odstaw na około godzinę, aby ponownie podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wycinaj krążki o średnicy około 10 cm. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie pączki kładź na rozgrzany olej i smaż z obu stron na rumiany kolor. Po przestudzeniu przetnij wzdłuż na 2 warstwy.
2.Przygotuj masę. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. Śmietanę zmiksuj na puszystą masę. Serek mascarpone zmiksuj dodając porcjami śmietanę, cukier puder i płynną, lekko przestygniętą żelatynę. Masę przełóż do szprycy i wyciskaj niewielkie warstwy na przekrojone pączki. Wierzch pączków udekoruj polewą czekoladową, owocami i kwiatami bratków. Schłodź w lodówce przez około godzinę.
Komentarze