Przygotowania do obchodzenia Tłustego Czwartku powoli rozpoczęłam - lubię być dobrze przygotowana :) Pączki są takie jak lubię czyli lekko tylko słodkie, puszyste ale o strukturze prawdziwego pączka.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
SKłADNIKI NA CIASTO::
- Mąka pszenna typ 450: 230 gramów
- mąka pszenna typ 650: 130 gramów
- cukier: 35 gramów
- suche drożdże: 7 gramów
- jajka: 2 sztuki
- sól: 0.25 łyżeczki
- skórka starta z cytryny: 1 sztuka
- ekstrakt z wanilii: 1 łyżka
- woda: 60 mililitrów
- roztopione masło: 50 gramów
- mleko: 60 mililitrów
SKłADNIKI NA KREM CYTRYNOWY (NA OKOłO 3/4 SZKLANKI)::
- Jajko: 1 sztuka
- żółtko: 1 sztuka
- cukier do wypieków: 80 gramów
- masło: 40 gramów
- mleko skondensowane: 2 łyżki
- śmietana kremówka: 25 mililitrów
- skórka otarta z cytryny: 1 sztuka
- sok z cytryny: 1 sztuka
Pączki z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki (cukier, jajka, sól, skórka z cytryny, ekstrakt z wanilii, wodę, mleko) i wyrabiamy ciasto.
Pod koniec wlewamy roztopione, lekko przestudzone masło i znowu wyrabiamy ciasto ewentualnie dosypując odrobinę mąki (typ 450). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, nie może kleić się do rąk. Formujemy kulę i wkładamy do miski oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy okręgi o średnicy 7-8 cm. Odkładamy je na bok do podwojenia objętości.
W garnku rozgrzewamy olej (do temperatury 170 stopni) i smażymy pączki po kilka minut z każdej strony. Po wyjęciu usmażonych pączków z oleju odkładamy je na talerzu wyłożonym papierowym ręczniczkiem, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu nadziewamy pączki przygotowanym kremem cytrynowym i oprószamy cukrem pudrem.
2.Przygotowanie kremu:
W garnku roztrzepujemy jajko, żółtko i cukier - jedynie do połączenia. Garnek stawiamy na małym ogniu i dodajemy masło, mleko, śmietanę, sok i skórkę z cytryny.
Cały czas mieszając zagotowujemy krem i nadal mieszając czekamy, aż zgęstnieje i uzyska gładką konsystencję. Po odstawieniu z gazu krem będzie gęstszy. Gdy nie jest już gorący nadziewamy nim pączki.
Komentarze