Pączki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać i rozlać na połowę. Do jednej połowy dodać świeże drożdże i łyżeczkę cukru, przygotować zaczyn. W drugiej połowie roztopić masło. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Do miski z przesianą mąką wlać aktywne drożdże, utarte żółtka, mleko z masłem, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i spirytus. Wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ma ok. 1 godz. aż ciasto podwoi swoją objętość.
2.Ciasto lekko podsypać mąką i grubo rozwałkować ( na ok. 1,5 cm). Za pomocą szklanki wykrawać kółka lub formować w dłoni zgrabne kuleczki. Pączki przykryć ścierką na 15 minut zostawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć w dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową a nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Wystudzić. Przekroić na pół. Przełożyć kremem.
3.Śmietanę ubić z cukrem (cukru dodać wg własnego uznania), na końcu połączyć z mascarpone. Krem nakładać za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy.
Komentarze