Pączki z kremem

0 (0 ocen)

Pączki z przepisu mojej mamy wypełnione moim ulubionym nadzieniem, czyli kremem z bitej śmietany i mascarpone.

Składniki:

  • Ciasto:
    ½ kg mąki
    250 ml mleka
    4 dag świeżych drożdży
    100 g masła
    5 żółtek
    5 łyżek cukru
    ½ kieliszka spirytusu
    cukier waniliowy

    Krem:
    350 g śmietany kremówki 36%
    250 g serka mascarpone
    cukier

    Dodatkowo:
    tłuszcz do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15r0hc5 1. Mleko podgrzać i rozlać na połowę. Do jednej połowy dodać świeże drożdże i łyżeczkę cukru, przygotować zaczyn. W drugiej połowie roztopić masło. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Do miski z przesianą mąką wlać aktywne drożdże, utarte żółtka, mleko z masłem, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i spirytus. Wyrobić ciasto.
    Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ma ok. 1 godz. aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • image-0shror7 2. Ciasto lekko podsypać mąką i grubo rozwałkować ( na ok. 1,5 cm). Za pomocą szklanki wykrawać kółka lub formować w dłoni zgrabne kuleczki. Pączki przykryć ścierką na 15 minut zostawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć w dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową a nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Wystudzić. Przekroić na pół. Przełożyć kremem.

  • 3. Śmietanę ubić z cukrem (cukru dodać wg własnego uznania), na końcu połączyć z mascarpone. Krem nakładać za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować