Pączki z konfiturą różaną i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczne domowe pączki wypełnione dużą ilością domowej konfitury różanej, polane słodką białą czekoladą i posypane skórką pomarańczową to moja propozycja tradycyjnego, karnawałowego wypieku na tłusty czwartek lub coś słodkiego do popołudniowej kawki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na pączki:
    1,1kg mąki pszennej
    500ml mleka
    160g masła extra
    100g świeżych drożdży
    150g cukru
    1 jajko całe
    8 żółtek
    9ml aromat waniliowy
    3 łyżki spirytusu

    Polewa czekoladowa:
    400g czekolady mlecznej
    4 łyżki masła
    7 łyżek śmietany 30%

    Dodatkowo:
    450g konfitury różanej
    150g skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Pączki

Pączki z konfiturą różaną i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na pączki:
    Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać letnie mleko, mąkę, aromat waniliowy i spirytus. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5cm. Następnie za pomocą obręczy o średnicy 7cm wyciąć koła i pozostawić do wyrośnięcia. Postępować tak aż do wykorzystania całego ciasta. Tak przygotowane i wyrośnięte pączki wrzucać partiami na gorący, głęboki olej wyrośniętą stroną ku dołowi i smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu.
  • 2. Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i pozostawić do wystudzenia.
  • 3. Polewa czekoladowa:
    Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
  • 4. Wystudzone pączki napełnić konfiturą różaną za pomocą szprycy z odpowiednią cienką końcówką, polać polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Skórka pomarańczowa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować