Pączki z konfiturą różaną

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo lubię piec ciasta, bułeczki z drożdży a te pączki znikają w ustach moich dzieci zanim zdążą ostygnąc.

  • 45 min

Składniki:

  • 500g mąki
    8 żółtek
    3/4 szklanki cukru
    200 g stopionego masła
    cukier waniliowy
    80 g drożdży
    1,5 szklanki ciepłego mleka
    szczypta soli
    2 łyżki spirytusu
    powidła różane lub inne
    smalec
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)Do miski włożyc drożdże ,1 łyżkę mąki ,łyżeczkę cukru dodac 1/2 szklanki mleka i dobże rozetrzec.
    Przykryc ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
    2)Mąke przesiac,żółtka odzielic od jajek .Do żółtek dodac cukier i połowę cukru waniliowego.Ucierac na prawie białą masę.
    3)Podrośnięte drożdże dodac do mąki i utarte żółtka .Ciasto wyrabiac rękami dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie i sprężyste i nie żadkie .
    4)Gdy ciasto zacznie ładnie odchodzic od miski wlewac stopniowo roztopione ostudzone masło i wyrabiac dotąd aż ciasto nie bendzie l;epic się do rąk .
    Dodac spirytus i jescze raz wyrobic ,przykryc sciereczką i odstawic do wyrośnięcia .
    5)Gdy podwoi objętośc robic placuszki i na środek kłaśc łyżeczką powidła i zlepiamy kładziemy na stolnicy zlepieniem do dołu .Przykrywamy ścierką i chwile czekamy aż podrosną około 10 min .
    6)Smażymy na rozgrzanym smalcu .

Porady

Żeby wyszła obręcz wkoło pączka należy po wrzuceniu go do smażenia przykryc garnek pokrywką ale nie trzeba tego robic już po przewruceniu pączka na drugą stronę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować