Pączki z dodatkiem ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dla wielbicieli pączusiów

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kostka drożdży nadzienie: dżem truskawkowy

    1/2 margaryny lukier: cukier puder + kilka kropli wody

    3 jajka olej do smażenia

    2 cukry waniliowe

    ok.1kg mąki

    2 kieliszki wódki'

    2-3 ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki.

    2szkl. mleka szczypte soli i cukru

Pączki z dodatkiem ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać żeby było ciepłe , rozpuścić drożdże , dodać kikla łyżecze mąki , szczypte soli i cukru.

    Odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Do Duzej miski wysypać mąkę , rozpuszczoną margarynę i resztę skłądników

    oraz wyrośnięty zaczyn . wyrobić wszystko (ciasto musi odstawac od ręki). Odstawić do wyrośnięcia na ok.90min. Wyłożyć

    ciasto ba wywypaną mąką stolnicę, rozwałkować , wykrawać krążki szklanką do środka kłaść dżem , zlepić i smażyć na

    rozgrzanym oleju. Polać lukrem

Porady

Zamiast dżemu mozna dodac inne konfitury według uznania

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy