Pączki z czekoladą

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Pączki z dodatkiem jogurtu. Mięciutkie, puszyste z czekolada w środku.
Po wycięciu pączka, wystarczy
włożyć do środka kostkę czekolady, zakleić i uformować. Gotowe.
Czekolada jest twarda, więc bardzo wygodnie ciasto się skleja.
Po usmażeniu, nadzienie jest płynne. Po prostu niebo w gębie :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    6 żółtek
    3 łyżki cukru
    50 g. masła
    50 g. drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    2 łyżki wódki
    na czubku łyżeczki soli

    Na lukier:
    2-3 łyżki ciepłej wody
    kilka kropel soku z cytryny
    7-8 łyżek cukru pudru

    Dodatkowo:
    1,5 tabliczki czekolady mlecznej
    1 litr oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pączki

Pączki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski zrobić w niej dołek. Wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru
    i wlać pół szklanki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić
    na 15-20 minut.
  • Pączki z czekoladą 2. Masło roztopić w rondelku, wyłączyć gaz, dodać pół szklanki mleka i jogurt.
    Wymieszać. Żółtka ubić z pozostałym cukrem. Dodać do mąki z drożdżami.
    Następnie wlać masło z mlekiem i jogurtem, dodać wódkę i wyrobić na gładkie ciasto,
    ręcznie lub mikserem z hakami.
    Jeśli trzeba to delikatnie podsypać mąka, ale nie za dużo. Wyrobione ciasto, posypać
    na wierzchu delikatnie mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Pączki z czekoladą 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką, chwilę zagnieść
    i rozpłaszczyć na placek. Ręcznie lub wałkiem.
    Szklanką wykrawać krążki.
    Na każdym krążku ułożyć kostkę czekolady.
    Skleić i uformować pączka. Gotowe pączki układać na stolnicy, przykryć ściereczką
    i zostawić do napuszenia na około 30 minut.
  • Pączki z czekoladą 4. Smażyć w głębokim tłuszczu, na małym gazie, po 2-3 minuty z każdej strony.
    Pączki wkładamy na olej spodem do góry.
    Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.
  • Pączki z czekoladą 5. Przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier dodać wodę i sok z cytryny.
    Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

    Jeszcze ciepłe pączki polukrować. Dodatkowo lukier posypałam utartą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować