Pączki z budyniem

0 (0 ocen)

Lepszych nigdy nie jadłam!

Składniki:

  • Składniki na ok. 40 sztuk:
    45g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    60ml ciepłej wody
    250ml ciepłego mleka
    6oog mąki
    3 jajka
    100g roztopionego chłodnego masła

    Nadzienie budyniowe:
    400ml śmietany 30%
    600ml mleka
    2 cukry waniliowe
    4 jajka
    80 g mąki
    0,5 szkl cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Drożdże rozetrzeć z mlekiem, wodą i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem aby drożdże ,,ruszyły” ok. 15 minut. Po tym czasie mąkę, pozostały cukier, roztrzepane jajka i zaczyn wymieszać pod koniec dodać masło. Ciasto dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość ok. 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Wyciąć szklanką placuszki. Przykryć ściereczką zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Smażyć na rumiano z obu stron. Gdy przestygną nadziewać szprycą cukierniczą lub strzykawką.
  • 2. Przygotowanie:
    Mleko zagotować ze śmietaną i cukrami waniliowymi. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę dołożyć mąkę. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Gotować chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając do lekkiego zgęstnienia. Ostudzić. Zimnym budyniem nadziewać pączki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować