Pączki z budyniem

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od mamy. Są po prostu pyszne!

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    opakowanie drożdzy
    pół kostki margaryny lub masła
    litr mleka
    5-6 żółtek
    120 ml oleju
    szczypta soli
    budyń waniliowy
    cukier puder
    tłuszcz do smażenia
    polewa czekoladowa lub czekolada

Pączki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce ucieramy żółtka z drożdżami. Olej mleko i margarynę lub masło zagotowujemy w garnku i dokładnie mieszamy, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzoną masę łączymy z masą żółtkowo- drożdżową, dosypujemy mąkę wymieszaną z solą . Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na stolnicy i wycinamy koła. Budyń robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Na gotowe krążki ciasta nakladamy po łyżce budyniu i formujemy lekko spłaszczone kule. Pączki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte pączki smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.Studzimy, z odrobiną wody i cukru pudru robimy lukier a nastepnie przyozdabiamy je polewą czekoladowąlub rozpuszczoną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy