Pączki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce ucieramy żółtka z drożdżami. Olej mleko i margarynę lub masło zagotowujemy w garnku i dokładnie mieszamy, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzoną masę łączymy z masą żółtkowo- drożdżową, dosypujemy mąkę wymieszaną z solą . Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2.Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na stolnicy i wycinamy koła. Budyń robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Na gotowe krążki ciasta nakladamy po łyżce budyniu i formujemy lekko spłaszczone kule. Pączki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte pączki smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.Studzimy, z odrobiną wody i cukru pudru robimy lukier a nastepnie przyozdabiamy je polewą czekoladowąlub rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze