Pączki z borówką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Słodycz pączków przełamują kwaśne owoce borówki. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    1/4 l mleka
    5 dkg drożdży
    2 żółtka
    1 jajko
    10 dkg cukru
    1 cukier waniliowy
    10 dkg masła
    2 łyżki likieru Amaretto
    sól szczypta

    Dodatkowo:
    1 szklanka borówek
    cukier puder do posypania pączków
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić, ostudzić. Mleko podgrzać i rozpuścić drożdże. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę , mleko z rozpuszczonymi drożdżami, szczyptę soli, rozpuszczone masło, amaretto. Wyrobić ciasto mikserem. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość , nabierać łyżką porcje , natłuszczonymi palcami formować krążki. Na każdy położyć 2 borówki . Zlepić, formując kulki, odstawić do wyrośnięcia. Olej wlać do szerokiego garnka, rozgrzać, partiami wkładać pączki. Usmażyć na rumiano. Wyjąc, osączyć na papierowym ręczniku. Oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować