Na ciasto :
1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży świeżych
15 dag cukru
0,5 l mleka
7 żółtek
1 całe jajko
10 dag margaryny
1 cukier waniliowy plus olejek waniliowy ( 2 -3 krople )
szczypta soli
2 kieliszki wódki (dzięki niemu nie wchłaniają tak oleju)
olej do smażenia
Na bitą śmietanę :
2 śmietanki 30 % lub 36 %
2 śmietan fix
1 łyżeczka cukru pudru
Pączki z bitą śmietaną i polewą . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn :
3 łyżki mleka(ciepłego)
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
i drożdże
Mieszamy w wysokim naczyniu i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok 15 minut .
Żółtka , jajko plus cukier i szczypta soli ucieramy mikserem na puszystą masę . Do utartych do białości jaj , dodajemy mąkę i mleko ( lekko ciepłe ) na zmianę . Następnie dodajemy rozczyn z drożdży , a pod koniec wyrabiania roztopioną margarynę oraz 2 kieliszki wódki i odrobinę soku z cytryny . Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok godzinę , aż podwoi swoją objętość . Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 cm i wykrawamy szklanką o niedużej średnicy krążki . Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 10 - 15 minut . Po tym czasie pączki nadają się do smażenia . Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron . Gdy ostygną przekrajamy na pół i nadziewamy bitą śmietaną . Na koniec pączki polewamy polewą .
2.Bita śmietana :
2 śmietany , 2 śmietan - fix plus łyżeczka cukry pudru , ubić na puszystą śmietanę .
3.Polewa :
2 czekolady podzielić na kosteczki , śmietana 3 łyżki , łyżka gorzkiego kakao , 5 dag margaryny , wszystko podgrzać , gdyby się ważyło dolewać zimnej wody i mieszać .
Komentarze