Pączki z bitą śmietaną i czekoladą

0 (0 ocen)

Pyszne domowe pączki z bitą śmietaną, polane czekolada i posypane wiórkami kokosowymi. Po prostu pycha !!!

Składniki:

  • Ciasto:

    1 kg mąki pszennej
    100 g drożdży świeżych
    150 g cukru
    500 ml mleka
    6 żółtek
    1 jajko
    szczypta soli
    1-2 kieliszki spirytusu
    100 g margaryny Kasi

    Ponadto:

    200 g mlecznej czekolady
    2 łyżki mleka
    500 ml śmietanki kremówki 36%
    4 płaskie łyżki cukru pudru
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z bitą śmietaną i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuść w rondelku
  • 2. Drożdże rozkruszyć. I zrobić rozczyn z dodatkiem 1 łyżi cukru, 200 g mąki i mleka. Odstawić aż urośnie
  • 3. Żółtka wraz z jajkiem i cukrem utrzeć.
  • 4. Do mąki dodać rozczyn masę jajeczną alkohol, sól.
  • 5. Wyrabiać za pomocą miksera ( końcówki do ucierania) do momentu aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić.
  • 6. Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo rozpuszczoną margarynę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 7. Dobrze schłodzoną śmietankę wlać do metalowego naczynia dodać cukier puder i ubić na sztywno. Schować do lodówki.
  • 8. Z wyrośniętego ciasta formować kulki. Kłaść na obsypanej mąką ściereczce zlepieniem do dołu. Pozostawić na ok 20 minut.
  • 9. Olej rozgrzać we frytkownicy do 170 stopni. Wrzucać pączki i smażyć z obydwóch stron na złoto.
  • 10. Czekoladę rozkruszyć dodać mleko i całość rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 11. Pączki przeciąć wzdłuż na pół, na środek pączka nałożyć porcję bitej śmietany,przykryć drugą połową. Wierzch pączków polać polewą i obficie posypać wiórkami kokosowymi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować