Pączki z adwokatem

4.42 (163 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Pączek zjedzony - tłusty czwartek zaliczony! Stary polski przesąd mówi, że,.jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Rozczyn drożdźowy
    • 1 szklanka mleka
    • 50 g drożdźy świeżych
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka cukru
    oraz
    • 3 żółtka
    • 1 jajko
    • 2 łyżki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 500 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 50 g masła
    • 2 łyżki spirytusu
    • 1 litr oleju rzepakowego
    • cukier puder do posypania
    Krem adwokatowy
    • 1/2 szklanki mleka
    • 200 ml adwokatu
    • 1 żółtko
    • 1 budyń waniliowy
    • 1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.42 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem adwokatowy
    • Zagotować mleko z cukrem.
    • Adwokat wymieszać z żółtkiem i budyniem, następnie wlać na gotujące mleko ciągle mieszając, aby nie przypalić kremu.
  • 2. Ciasto drożdźowe
    • Mleko podgrzać (ma być ciepłe, ale nie gorące), wlać do miseczki. Dodać pokruszone drożdźe, cukier i mąkę.
    • Wymieszać składniki i postawić miseczkę na garnku z ciepłą wodą na 15 minut.
    • Jajko, żółtka i oba cukry ubić na puszysty, biały krem - 10 minut mikserem.
    • Do przesianej mąki z solą dodać wyrośnięte drożdźe i wymieszać łyżką.
    • Dodać ubite jajka i wyrobić ciasto - 15 minut mikserem z końcówką hakiem.
    • Dodać rozpuszczone, wystudzone masło i spirytus i wyrabiać do połączenia składników.
    • Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i krótko zagnieść ciasto.
    • Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać kółka szklanką lub metalową obręczą. Moje pączki wycinałam obręczą o średnicy 6 cm.
    • Pozostawić je na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • 3. Smażenie pączków
    • W tym czasie rozgrzać olej, najlepiej w metalowej misce, która ma większy obwód na górze i łatwiej smaży się nie tylko pączki. Ja mam taką specjalnie przeznaczoną do smażenia.
    • Wyrośnięte krążki wrzucać po 4-5 sztuk i smażyć z obu stron na złoty kolor.
    • Wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy do osączenia z tłuszczu.
  • 4. Wykończenie pączków
    • Po wystudzeniu nadziewać pączki kremem wbijając szprycę z ostrą, długą końcówką z boku pączka na obwodzie.
    • Nadziane posypać cukrem pudrem.

Porady

Pączusie celowo zrobiłam małe, bo mały pączek to mało kalorii, pod warunkiem oczywiście, że zje się tylko jeden. Było trudno i niestety nie udał się ten wybieg. Ale pamiętajmy, że w tłusty czwartek nie liczymy kalorii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować