PĄCZKI Z ADWOKATEM

  • wyświetlono: 13505 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Tym razem prezentuję przepyszne pączki z nadzieniem budyniowo- ajerkoniakowym. Dla wielbicieli ajerkoniaku!

Bolkaa
  • 60min

Składniki

na ciasto:
- 4 szklanki mąki + kilka łyżek do podsypania
- 3 jajka
- 100 g roztopionego masła
-250 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
na nadzienie:
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 125 ml mleka
- 125 ml likieru advokat
- 20 g budyniu waniliowego (pół torebki)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

PĄCZKI Z ADWOKATEM

  • Pączki z advokatem1. Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać 20 g cukru i pół szklanki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Pączki z adwokatem2. Do wyrośniętego rozczynu dodać przesianą mąkę oraz pozostałe składniki. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Ugniatać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (może się lekko kleić). Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić aż masa podwoi swoją objętość.
  • 3. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat oprószony mąką. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. i szklanką wykrawać krążki. Zostawić do wyrośnięcia, aż zrobią się "napuszone".
  • 4. Rozgrzać tłuszcz do temperatury 185 °C. i smażyć pączki porcjami, po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu.
  • 5. Do każdego jeszcze ciepłego pączka wycisnęłam szprycą baaaardzo dużo nadzienia ajerkoniakowego. Następnie polałam lukrem i posypałam płatkami migdałowymi.
  • 6. Przygotowujemy nadzienie:
    Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Wlewać po trochu mleka i nadal ubijać, aż masa się połączy. Schłodzić w lodówce. Do masy wlewać powoli likier, wymieszać. Naczynie z masą wstawić do kąpieli wodnej. W niewielkiej ilości wody rozpuścić proszek budyniowy, wlać go do masy jajecznej i podgrzewać w kąpieli wodnej. Cały czas mieszać i podgrzewać, aż masa zacznie przypominać budyń. Schłodzić w lodówce. Gotową masą nadziewać pączki.

Porady

Bardzo polecam nadziewanie pączków dopiero po usmażeniu, gdyż mają wówczas ładniejszy kształt i nie widać na nich łączeń.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciastkaTłusty CzwartekPączkiWielkanocdrożdżekarnawałAJERKONIAKadwokatadvokat
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-25q661m

Dodane przez: Misiaczek53

Babka z Adwokatem

Bardzo smaczna i aromatyczna babka....

Deser z adwokatem i malinami

Dodane przez: Dominika Baran

Deser z adwokatem i malinami

Pyszny i piękny deser który bardzo...

Babka z adwokatem

Dodane przez: OlgaK

Babka z adwokatem

Babka ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu,...

Tort makowy z adwokatem

Dodane przez: anik9

Tort makowy z adwokatem

Ma niepowtarzalny smak. Najlepiej...

Rafaello z adwokatem bez pieczenia

Dodane przez: anik9

Rafaello z adwokatem bez pieczenia

Pyszne ciasto dla dorosłych

Baba z adwokatem i truskawkami

Dodane przez: 2milutka

Babeczka z adwokatem i truskawkami

Wspaniała babka z truskawkami,cieszy...