Pączki Wiedeńskie

0 (0 ocen)

Smakują zupełnie inaczej niż standardowe pączki i dłużej zachowują świeżość.

Składniki:

  • Składniki na około 12 dużych lub 20 małych gniazdek (zależy od wielkości szprycy):

    20 dag mąki
    10 dag masła
    4 jajka
    szczypta soli
    olej do smażenia

    Na glazurę:

    ok 20 dag cukru pudru
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki wiedeńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć.

    Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wyjąć, osączyć na bibule.

    Cukier puder utrzeć z sokiem. Pączki odstawić do ostudzenia. Udekorować lukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować