Pączki twarogowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie pączki twarogowe na drożdżach - pyszne i łatwe

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki krupczatki
    1/3 szklanki mąki tortowej
    3 łyżki cukru
    ½ szklanki mleka
    3 dag drożdży
    60 g miękkiego masła
    2 jajka
    2 żółtka
    300 g mielonego twarogu
    1 szczypta soli
    Olej lub smalec do smażenia
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypuję 1 łyżeczką cukru i zalewam 2 łyżkami letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie ucieram mikserem masło z cukrem, dodaję, ucierając cały czas, jajka, żółtka, twaróg, mąkę, wyrośnięte drożdże i szczyptę soli. Ciasto będzie dosyć luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Pączki twarogowe 2. Następnie rozgrzewam olej w rondelku (wysokość oleju w rondelku około 5 cm, temperatura około 180 stopni – ciasto po włożeniu musi wypływać, ale nie może się palić i za szybko ciemnieć)
    Dwiema łyżkami kładę ciasto do rondelka i smażę z obydwu stron. Lekko ciepłe pączki posypuję cukrem pudrem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Smalec Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować