Pączki twarogowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne pączki wprost do rączki :) Przepis , który jest w mojej rodzinie od lat. Najlepiej zrobić je od razu z podwójnej lub potrójnej porcji, gdyż istnieje ryzyko, że pod koniec smażenia nic nie zostanie.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 0,5 kg tłustego twarogu
    - 3 jajka
    - 1/3 szklanki cukru ( to jest jakieś 70g)
    - 2 szklanki mąki ( to jest ok. 500g ) + trochę do podsypania
    - 1 łyżeczka sody
    - 1 łyżeczka octu
    - olej do smażenia
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki twarogowe 1. Twaróg mielę jak do sernika ( chociażby dlatego nie wyciągam miksera na 0,5kg). Jajka ubijam z cukrem i dodaję do twarogu. Sodę na łyżeczce gaszę octem ( czyli mowiąc po polsku polewam delikatnie aż skończy się pienić). Dodaję ją do mąki a potem wszystko mieszam z masą twarogowo - jajeczną. Wyrabiam ciasto - najlepiej , żeby się trochę kleiło ale nie rozpadało. Wkładam na conajmniej 30min do lodówki. Po schłodzeniu wyrabiam małe kuleczki, które smażę w głebokim oleju do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu i ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Porady

Jeśli pączki za bardzo kleją Wam się do rąk proponuję : albo posypać ręcę mąką, albo zwilżyć wodą lub olejem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować