Pączki staropolskie

4.49 (191 ocen)

  • 60 min

Ten przepis ma ponad 70 lat i dostałam go od swojej babci kiedy byłam jeszcze dzieckiem (wprowadziłam małe ułatwienia)

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    5 dkg drożdży
    7-8 dkg cukru
    ok 1/4 litra mleka (1 szklanka)
    3 żółtka
    1 (małe) jajko
    sól
    3 łyżki oleju albo 5 dkg margaryny
    1/4 laski wanilii
    1/2 kieliszka spirytusu
    sok i skórka z cytryny (1/2)
    1/4 kg tłuszczu do smażenia ( np. smalec, ceres, olej)
    5 dkg cukru pudru ( do posypania)
    20 dkg marmolady lub odsączonych konfitur
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki staropolskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • już gotowe do jedzenia 1. make przesiać a stolnicę. Deseczki do układania pączków oprószyć mąką. Przesiać cukier puder razem z wanilią utłoczoną lub sproszkowaną z cukrem w mikserze. Zrobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, dkg mąki i mlekiem (gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstośći śmietany). Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośniety rozczyn, wanilję, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny, resztę mleka, szczypte soli, alkohol, wytabiać ciasto, aż stanie się gładkie. lsniące, będze odpadać od ręki i na powierzchi ciasta zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wlewać po trochu tłuszcz, jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto powinno być niezyb gęste. Obrać ciasto z boków miski, wyrównać powierzcnię, zostawić w cieple do wyrośnięcia (20-25 min). (powinno być 2 razy większe)
    Nabierać łyżka małe porcje ciasta z miski ( najlepiej ważyć po 4 dkg.) Palcami zanurzionymi w stopionym tłuszczu kształtować na ręku małe krązki, na środek nakładać 1/2 łyżeczki marmolady lub innego nadzienia. zlepiac dokładnie, formowac kule, kłaść zlepieniem na dół na deskę, [przykryć czystą ściereczką. Tłuszcz do smażenia pączków roztopić w garku. Sprawdzić, czy jest odpowiedznio rozgrzany: wrzucić kawałek ciasta, gdy ciasto szybko wypłynie i sie zarumieni, mozna smażyć. Wyrośnięte pączki kolejno brać ostrożnie na rękę (pozbyć się mąki np. pędzelkiem) kłaść na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Przykryć pokrywką i smażyć (pączki powinny swobodnie pływać). Gdy pączki zarumienią sie od dołu, obrócić widelcem do góry i dosmażyć bez przykrycia. Wysmażone pączki wyjąć i położyć na telerz wełozonym papierem dobrze chłonącym tłuszcz. Gdy pączki trochę ostygną opruszyć cukrem pudrem z wanilją lub posmarować lukrem.

Porady

w pomieszczeniu cały czas musi być ciepło i bez przeciągu, gdyż pączki inaczej opadną i nie wyrosną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować