Pączki smażone z różnymi rodzajami nadzienia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne pączki smażone z rożnym sposobem podania- od tradycyjnego po nowoczesne

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rozczyn:
    25g świeżych drożdży
    1,5 łyżki cukru
    6 łyżek letniego mleka

    Ciasto właściwe:
    500g mąki pszennej luksusowej typ 550
    7 żółtek w temp. pokojowej
    80g cukru
    szczypta soli
    1 szklanka letniego mleka (250ml)
    80g rozpuszczonego i przestudzonego masła
    1 łyżka spirytusu
    1 łyżka ekstraktu waniliowego

    Olej do smażenia około 2litry

    Lukier:
    Sok z 1/2 pomarańczy
    6 łyżek cukru pudru

    Lukier do pączków z kremem:
    Kilka łyżek mleka j kilka łydek wody
    Cukier puder

    Krem:
    100ml śmietanki 36%
    2-3 łyżki mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    Maliny świeże

    Dodatki:
    Kajmak
    Płatki kwiatów
    Liofilizowane owoce (maliny)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Pączki smażone z różnymi rodzajami nadzienia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drozdze wkruszyć do miseczki, dodać cukier i wymieszać, aż się upłynnią.
  • 2. Dodać mleko, a cały rozczyn wlać do wgłębienia w misce z mąką i przykryć na czas ubijania żółtek w osobnej misce
  • 3. w tym czasie żółtka ubić z resztą cukru na puszystą i lśniącą masę
  • 4. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników (oprócz masła) ciasto wyrabiać robotem około 5 min. oo tym czasie dodać masło rozpuszczone i przestudzone i wyrabiać tak długo aż całość się połączy w jednolutą gładka i elastyczna masę
  • 5. Wyrośnięte ciasto uformować w kulę, przykryć do wyrośnięcia na 1 godz.
  • 6. Po godzinie wyrośnięte ciasto odgazować i zagnieść chwile ponownie
  • 7. Ciasto podzielić na kawałki o wadze 60g i uformować w kule. Przykryć na 30 min.
  • 8. Po wyrośnięciu smażyć pączki na oleju (175-180st) po 3 min z każdej strony. Usmażone odsączyć z tłuszczu i nadziewać np marmolada
  • 9. Składniki na krem u ci na sztywno. Pączką przeciąć na pół i nadziać kremem i owocami
  • 10. Pączka maczać w lukrze (składniki na lukier wymieszać w miseczce) i posypać np jadalnymi kwiatami
  • 11. Kajmak wymieszać, przełożyć do szprycy i nadziewać pączku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować