Pączki smażone z różnymi rodzajami nadzienia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drozdze wkruszyć do miseczki, dodać cukier i wymieszać, aż się upłynnią.
2.Dodać mleko, a cały rozczyn wlać do wgłębienia w misce z mąką i przykryć na czas ubijania żółtek w osobnej misce
3.w tym czasie żółtka ubić z resztą cukru na puszystą i lśniącą masę
4.Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników (oprócz masła) ciasto wyrabiać robotem około 5 min. oo tym czasie dodać masło rozpuszczone i przestudzone i wyrabiać tak długo aż całość się połączy w jednolutą gładka i elastyczna masę
5.Wyrośnięte ciasto uformować w kulę, przykryć do wyrośnięcia na 1 godz.
6.Po godzinie wyrośnięte ciasto odgazować i zagnieść chwile ponownie
7.Ciasto podzielić na kawałki o wadze 60g i uformować w kule. Przykryć na 30 min.
8.Po wyrośnięciu smażyć pączki na oleju (175-180st) po 3 min z każdej strony. Usmażone odsączyć z tłuszczu i nadziewać np marmolada
9.Składniki na krem u ci na sztywno. Pączką przeciąć na pół i nadziać kremem i owocami
10.Pączka maczać w lukrze (składniki na lukier wymieszać w miseczce) i posypać np jadalnymi kwiatami
11.Kajmak wymieszać, przełożyć do szprycy i nadziewać pączku
Komentarze