Bardzo proste w wykonaniu i szybkie w porównaniu do tradycyjnych pączków. Można je zrobić zarówno na zwykłym białym serze jak i homogenizowanym. Pączki serowe robiło się u mnie w domu jeszcze jak byłam młodsza
Składniki:
25-30 dag sera białego lub homogenizowanego
1,5 szklanki mąki
3 jajka
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia o
tłuszcz do smażenia
do posypania: drobny cukier wymieszany z cynamonem
1.Ser utrzeć z jajkami i cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje na rozgrzany olej
(maczając łyżkę co jakiś czas w szklance z wodą, by ciasto się nie
kleiło). Smażyć na złoty kolor i odkładać na ręczniki papierowe do
odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowej posypce.
Komentarze