1.Drożdże,1 łyżkę mąki,łyżeczkę cukru rozetrzeć z 0,5szkl mleka.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Do żółtek dodać cukier,cukier waniliowy i ucierać do białości.
Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn oraz utarte żółtka.Ciasto wyrabiać dolewając ciepłe mleko tak by ciasto było elastyczne i nie za rzadkie.
3.Gdy ciasto zacznie odklejać się od miski,wlać roztopione masło,spirytus i wyrobić do połączenia się składników. Odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość,formować pączki i nadziewać marmoladą. Zostawić na 15 min przykryte ściereczką.
4.Smalec roztopić i w gorącym smażyć pączki. Chłodne pączki posypać cukrem pudrem.
Porady
Ciasto do momentu dodania masła można ucierać mikserem,spiralną końcówką.
Komentarze