Pączki rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw robimy rozczyn: Pokruszone drożdże, 7 łyżek mąki, 2 łyżki cukru i szklankę mleka łączymy ze sobą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Jajko, żółtka, resztę cukru zwykłego i waniliowy oraz szczyptę soli łączymy ze sobą i również mieszamy na gładką masę.
3.10 dkg masła lub margaryny roztapiamy i zostawiamy do wystygnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski.
4.Do przygotowanej mąki wlewamy rozczyn, masę jajeczną, resztę mleka oraz spirytus i staramy się cały czas mieszać łyżką. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć dodajemy ostudzony tłuszcz. Dokładnie wyrabiamy tworząc kulę i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
5.Po wyrośnięciu wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy krążki wielkości szklanki. Na jednej części kładziemy czekoladkę i przykrywamy drugim "wolnym" krążkiem. Dokładnie zlepiamy boki naciągając przy tym ciasto. Mniejszą szklanką wykrawamy środek. Przygotowane pączki zostawiamy raz jeszcze przed smażeniem do wyrośnięcia pod ściereczką.
6.W emaliowanej misce (lub innym naczyniu np. rondlu) rozgrzewamy olej. Na gorący kładziemy pączki, tak by nie miały za ciasno. Smażymy na złoty kolor, i jeszcze ciepłe polewamy polewą i posypujemy kokosem.
Komentarze