PĄCZKI POMARAŃCZOWE Z POWIDŁAMI

0 (0 ocen)

doskonałe na tłusty czwartek i ostatki

Składniki:

  • 1 kg mąki, 2 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 10 dag drożdży, 6 żółtek, 1/4 roztopionego masła, 2 łyżki oleju, 2 łyżki wódki, aromat pomarańczowy, skórka pomarańczowa (3 łyżki), szczypta soli Nadzienie: powidła śliwkowe lub truskawkowe
    Dodatkowo: lukier

Pączki pomarańczowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy. Z 1/4 szkl. ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn. Żółtka ucieramy z masłem, cukrem i olejem. Do reszty mąki wlewamy ubite żółtka oraz zaczyn, dodajemy sól, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy skórkę, aromat i alkohol. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta, kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy tworząc kulkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż pączki wyrosną. Następnie smażymy na smalcu z obu stron. Po wystudzeniu smarujemy lukrem i ozdabiamy kandyzowaną skórką.

Komentarze

Podobne przepisy