Pączki pieczone w piekarniku

  • wyświetlono: 2165 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Lubie wykonywać różne dziwne i niestandardowe rzeczy.Taka odchudzona wersja pączków będzie smacznym rozwiązanim dla osób dbających o linie. Warto wypróbować przepis nawet z ciekawości :)

AnkaFiranka
  • 180min

Składniki

(na ok. 12 sporych pączków):

20 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki cukru
2 łyżki roztopionego masła
1 średnie jajko (użyłam jajka wielkości M)
szczypta soli

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia
cukier waniliowy
marmolada/dżem do nadziewania

Sposób przygotowania przepisu:

Pączki pieczone w piekarniku

  • 1.
    Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, 200 g mąki i dodajemy tyle mleka, aby rozczyn miał konsystencję dobrej śmietany. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu, aby wyrósł (na około 10-15 minut aż drożdże się spienią).
  • 2. Mąkę przesiewamy wraz z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy gotowy zaczyn, jajko i mleko. Całość dokładnie mieszamy mikserem za pomocą haka (kilka minut) lub ręcznie zagniatamy ciasto starajac się wtłoczyć do niego jak najwięcej powietrza. Następnie dodajemy roztopione i ostudzone masło i ponownie wyrabiamy kilka minut. Ciasto nie powinno się kleić zbyt mocno do rąk (jeśli jest zbyt rzadkie możemy dosypać odrobinę mąki). Wyrobione ciasto przekładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 3. Po wyrośnięciu ciasta stolnicę lekko podsypujemy mąką i wykładamy ciasto.Delikatnie je wałkujemy na grubość około 1,5-2 cm.Ciasta nie odgazowujemy i nie zagniatamy Ostrą szklanką o średnicy około 6 cm (lub wybranej przez was) wycinamy kółka.
    Pączki przekładamy na przygotowaną wcześniej deseczkę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Za pomocą łopatki wycięte pączki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do natłuszczonych foremek, starając się zachować spore odstępy (pączki sporo urosną). Pozostałe ciasto po wyciętych pączkach z 1 tury otrzepujemy z nadmiaru mąki i lekko je zagniatamy. Spłaszczaczamy je dłońmi na grubość 2 cm i wycinamy pączki. Pączki z tej tury przekładamy na drugą blachę.
  • 4. Blachy z wyciętymi pączkami odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pączki pieczemy oddzielnie, ponieważ paczki z drugiej tury zostały odgazowane więc potrzebują więcej czasu na wyrośniecie.
  • 5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Pączki pieczemy około 8-10 minut lub do momentu gdy uzyskają ładny rumiany kolor. Następnie wkładamy drugą blachę z pączkami, pod warunkiem że pączki odpowiednio wyrosły, jeśli nie, to zostawiamy je jeszcze na 10-15 minut. Pieczemy tak samo jak pączki z pierwszej blachy.
  • 6. Gotowe pączki nadziewamy za pomocą szprycy marmoladą. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Porady

Pączki można również nadziać dżemem, czekoladą lub budyniem .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzuz_roznych_stron_swiataTłusty CzwartekPączkidietetycznedietafitodchudzonena diecie

Komentarze

Podobne przepisy

WYPASIONE CHRUPIĄCE TOSTY Z PIEKARNIKA

Dodane przez: monikaT83

WYPASIONE CHRUPIĄCE TOSTY Z PIEKARNIKA

Zapraszam na sycące tosty, w sam...

Chleb na zakwasie npieczony w garnku

Dodane przez: Magster

CHLEB PSZENNO- ŻYTNI NA ZAKWASIE PIECZONY...

Ostatnio zainteresowałam się wypiekiem...

chleb

Dodane przez: Kasja1986

Chleb z czubrycą pieczony w żeliwnym garnku

Chleb pieczony metodą "garnkową"...

Domowy chleb z chrupiącą skórką pieczony w garnku

Dodane przez: beciiaaa

Domowy chleb z chrupiącą skórką pieczony...

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu...

image-084ufxu

Dodane przez: malesia3

Tosty z piekarnika

Takie tosty często jadłam w domu...

Pączki o zapachu cytrynowym

Dodane przez: AnkaFiranka

Pączki cytrynowe z marmoladą

Przepis znalazłam w książce należącej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE