PĄCZKI PIECZONE

  • wyświetlono: 738 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Wersja pączków tym razem dietetyczna, bo pieczone.Bardzo szybko się robi a pączki są smaczne, miękkie i puszyste jak z cukierni.

violast11
  • 90min

Składniki

SKŁADNIKI NA OKOŁO 12-16 sztuk (ja zrobiłam 9 dużych)
1 opakowanie drożdży instant (7g)
1/4 szklanki (60ml) ciepłej wody
2,5-3 szklanek mąki pszennej (ja dałam luksusową)
szczypta soli
1/4 szklanki (50g) cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
2 łyżki roztopionego masła
3/4 szklanki (175ml) ciepłego mleka
1 jajko
DODATKOWO:
dżem niskosłodzony do nadziewania
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

PĄCZKI PIECZONE

  • 1. 1. Do garnuszka wsypać drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i zalać ciepłą wodą (!)
    Odstawić na 5 minut.
  • 2. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli.
    Dodać drożdżową mieszankę, rozpuszczone masło, jajko oraz ciepłe mleko.
    Przemieszać wszystko łyżką aż do uzyskania jednolitej masy.
    - wyjdzie bardzo kleiste i mokre ciasto.
  • 3. Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny
    do podwojenia swojej objętości. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  • 4. Przygotować wykrawacz do ciasteczek (obręcz lub szerszą szklankę).
    Blat oprószyć mąką, przełożyć wyrośnięte ciasto (ręką lub szpatułką, omączonymi!).
    NIE ZAGNIATAĆ I NIE ODGAZOWYWAĆ! Delikatnie rozklepać ciasto na grubość 2 cm.
    Wykrawaczkę do ciastek obtoczyć w mące i wykrawać paczki.
  • 5. Za pomocą łopatki lub szpatułki nakładać pączki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pozostałości ciasto otrzep delikatnie z nadmiaru mąki, delikatnie zagnieść,
    znów rozklep na grubość 2 cm i wytnij pączki, następnie przełóż na blachę.
    Pączki odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
  • PĄCZKI PIECZONE6. Pączki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 7-10 minut
    na środkowym poziomie piekarnika (nie powinny być zbytnio przypieczone, jedynie lekko zarumienione).Pączki wyjąć i przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
    Gotowe pączki można nadziać dżemem (o dość płynnej konsystencji) za pomocą tylki i woreczka cukierniczego,
    a następnie posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Cynamonowe pieczone pączki

Dodane przez: Jaga85

Cynamonowe pieczone pączki

Po raz pierwszy piekłam pączki....

Dyniowe, pieczone pączki

Dodane przez: Jaga85

Dyniowe, pieczone pączki

Takie pączki to „rarytas” :). Nie...

Pieczone pączki-murzynki

Dodane przez: Jaga85

Pieczone pączki-murzynki

Pieczone pączki- dlaczego nie?!...

pączki pieczone

Dodane przez: czekoladka

Pieczone pączki z marmoladą

Pączki świetnie sprawdzą się nie...

Pieczone marchewkowe pączki

Dodane przez: Kuchnia Marty

Pieczone marchewkowe pączki

Czy pączki mogą być dietetyczne..?...

Pieczone pączki z czekoladą

Dodane przez: Mienta

Pieczone pączki z czekoladą

Chociaż jeszcze trochę brakowało...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE