SKŁADNIKI NA OKOŁO 12-16 sztuk (ja zrobiłam 9 dużych)
1 opakowanie drożdży instant (7g)
1/4 szklanki (60ml) ciepłej wody
2,5-3 szklanek mąki pszennej (ja dałam luksusową)
szczypta soli
1/4 szklanki (50g) cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
2 łyżki roztopionego masła
3/4 szklanki (175ml) ciepłego mleka
1 jajko
DODATKOWO:
dżem niskosłodzony do nadziewania
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania przepisu:
PĄCZKI PIECZONE
1.
1. Do garnuszka wsypać drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i zalać ciepłą wodą (!)
Odstawić na 5 minut.
2.
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli.
Dodać drożdżową mieszankę, rozpuszczone masło, jajko oraz ciepłe mleko.
Przemieszać wszystko łyżką aż do uzyskania jednolitej masy.
- wyjdzie bardzo kleiste i mokre ciasto.
3.
Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny
do podwojenia swojej objętości. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
4.
Przygotować wykrawacz do ciasteczek (obręcz lub szerszą szklankę).
Blat oprószyć mąką, przełożyć wyrośnięte ciasto (ręką lub szpatułką, omączonymi!).
NIE ZAGNIATAĆ I NIE ODGAZOWYWAĆ! Delikatnie rozklepać ciasto na grubość 2 cm.
Wykrawaczkę do ciastek obtoczyć w mące i wykrawać paczki.
5.
Za pomocą łopatki lub szpatułki nakładać pączki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pozostałości ciasto otrzep delikatnie z nadmiaru mąki, delikatnie zagnieść,
znów rozklep na grubość 2 cm i wytnij pączki, następnie przełóż na blachę.
Pączki odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
6.
Pączki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 7-10 minut
na środkowym poziomie piekarnika (nie powinny być zbytnio przypieczone, jedynie lekko zarumienione).Pączki wyjąć i przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Gotowe pączki można nadziać dżemem (o dość płynnej konsystencji) za pomocą tylki i woreczka cukierniczego,
a następnie posypać cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze