2.Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, do tego dodać podgrzane składniki i drożdże z żółtkami.
3.Ciasto dobrze wyrobić rękami, odstawić do wyrośnięcia.
4.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki.
5.Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość marmolady, zlepiać okrągłe pączki.
6.Zostawić aby pączki dobrze wyrosły.
7.W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron na złoty kolor.
8.Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu .
9.LUKIER
Cukier puder wsypujemy do miseczki . Wodę zagotować , Jedną dużą łyżkę mieszamy z 1/2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny . Wlewamy do cukru pudru . Dobrze mieszamy powstanie nam biały lekko płynny lukier, gęstość lukru zależy od ilości cukru pudru
10.POLEWA CZEKOLADOWA
Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować.
Margarynę rozpuścić w rondlu, gorącą stopniowo dolewać do zmiksowanej masy, dalej miksować.
Komentarze