Pączki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Wyjątkowe pączki, wyrabiane sercem, wymagają troszkę siły i cierpliwości, ale jak smakują!!!mmmmMięciutkie, słodziutkie, pyszniutkie :-) Porcja dla dwojga.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 5 dkg drożdży
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    1 szkl. mleka
    50 dkg mąki tortowej
    szczypta soli
    1 jajko
    5 żółtek
    2 łyżki spirytusu
    4 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
    1 l oleju lub smalcu do smażenia
    konfitura (u mnie ulubiony dżem brzoskwiniowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia (ok.25 min.)
    Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym do gładkości.
    Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże i utarte żółtka. Dolewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto.
    Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i spirytus. Ciasto powinno całkiem odchodzić od ręki.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.(ok.30 min.)
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy szklanką kółka. Każdy krążek nadziewamy konfiturą i zlepiamy. Surowe pączki pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
    Wyrośnięte pączki wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy po ok. 2 min. z każdej strony. Wyjmujemy łyżką cedzakową na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Porady

Im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym pączusie będą bardziej pulchne i smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować