PĄCZKI

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Jeden z najlepszych jakie miałam okazję wypróbować.Ten łamiący mit, że w pączkach najważniejsze są żółtka.Sam sposób wykonania ciasta podpatrzony u Babuni, która zawsze żółtka ucierała z cukrem przed dodaniem ich do ciasta.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dkg drożdży ( ja zawsze używam świeżych)
    150 g cukru
    500 ml mleka
    6 żółtek
    1 całe jajko
    100 g margaryny (u mnie standardowo Kaśka)
    1 cukier waniliowy
    40-50 ml spirytusu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, odrobiny mleka i łyżki cukru robimy zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia.
    Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Żółtka, 1 całe jajko ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajka i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy spirytus i przestudzoną margarynę, Wyrabiamy ( w razie konieczności dodajemy mąki). Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ( i tu ciężko określić czas). Po wyrośnięciu krótko wyrabiamy i formujemy pączki nadziewając je ulubioną konfiturą, I znowu zostawiamy do czasu, aż pączusie wyrosną :).

Porady

Ja zawsze smażę pączki "na" smalcu a do smażenie dodaje 3-4 kawałki ziemniaka (pokrojone jak na frytki ;)).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Pączki

To może cię zainteresować