Pączki na piwie

0 (0 ocen)

Pączusie wyszły bardzo delikatne i mięciutkie z chrupiącą skórką. Piwo jest absolutnie niewyczuwalne i pamiętajcie, że pod wpływem wysokiej temperatury alkohol się ulatnia więc pączki mogą jeść również dzieci ;)

Składniki:

  • 450g mąki
    50g cukru pudru
    7g drożdży instant
    175ml ciepłego piwa
    3 żółtka
    3 łyżki śmietany
    1 płaska łyżeczka soli
    75g stopionego, ostudzonego masła

    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
    konfitura
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Pączki Piwa

Pączki na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski robota przesiać mąkę i cukier puder. Dodać sól i drożdże, wymieszać. Wlać ciepłe piwo, żółtka i śmietanę, zagniatać ciasto (najlepiej robotem). Dolać masło, wyrabiać ok 10 minut. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45-60 minut. Po tym czasie zagnieść, rozwałkować na grubość ok 1,5cm i szklanką wykrawać kółka. Ułożyć je na podsypaną mąką deseczce i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut. Smażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Nadziewać konfiturą i posypać cukrem pudrem.

Porady

Olej jest odpowiednio nagrzany jeśli wrzucony do niego pączek od razu wypłynie na powierzchnię. Przepis na 25 pączków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować