Pączki Martinini

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pączki z przepisu mamy

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 dag drożdży
    -60 dag mąki
    -3 jajka
    - 1 szkl letniego mleka
    -10 dag roztopionego masła
    - 80g cukru waniliowego
    -2 szczypty soli
    -kieliszek wódki/spirytusu
    -kilka kropel aromatu waniliowego
    -marmolada
    -cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki martinini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mleku rozpuścić drożdże dodać cukier waniliowy i mąkę( mąki należy dosypywać stopniowo do uzyskania konsystencji gęstej śmietany). Rozczyn pozostawiany w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia ok 20-30 minut. Po upływie tego czasu dodać pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do podwojenia objętości na około 1-1,5h. Po tym czasie formować kulki i smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony. Upieczone już pączki nadziać marmoladą można posypać cukrem pudrem

Porady

Aby pączki nie wpijały dużo tłuszczu do zimnego jeszcze oleju można dodać kieliszek spirytusu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować