Pączki luksusowe.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

1 kg. mąki, 6 żółtek, 1 jajo, 15 dag. drożdży, 1/2 l.mleka, 5 łyżek oleju,, 15 dag. cukru kryształu, cukier waniliowy, marmolada, 1 kieliszek spirytusu, cukier puder do posypania, smalec do smażenia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg. mąki, 6 żółtek, 1 jajo, 15 dag. drożdży, 1/2 l. mleka, 5 łyżek oleju, 15 dag. cukru kryształu, cukier waniliowy, marmolada,, 1 kieliszek spirytusu, cukier puder do posypania, smalec do smażenia.

Pączki luksusowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1`Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, dodać 1 - 2 łyżki mąki, następnie 1 - 2 łyżki ciepłego mleka, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. ``1tka i jajo utrzeć z cukrem kryształem i waniliowym. Do wyrośniętych drożdży dodać resztę mąki, utarte żółtka, wyrobić.Następnie dodać podgrzanego mleka tyle, aby ciasto było w sam raz.Potem dodajemy olej, wyrobić i ocet.Ciasto wyrobić na lśniące, ok. 15 minut. Następnie rozwałkować część ciasta na grubość 1/2 cm.Wycinać szklanką krążki, na środek krążka nałożyć marmoladę i przykryć go drugim krążkiem. Zlepić obcinając boki szklanką i pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć.

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (148 ocen)

Faworki