Pączki hiszpańskie innaczej

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na pączki hiszpańskie miałam ogromy smak, więc postanowiłam zrobić lecz gdy w połowie przygotowania okazało się że brakuje mi jednej części z szprycy, więc musiałam wykonać je troszkę inaczej :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    100 g masła
    4 jajka
    szczypta soli
    1 szklanka wody

    Lukier:
    200 g cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki gorącej wody

    Olej do smażenia

Pączki hiszpańskie innaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować szklankę wody z masłem i solą. Zmniejszyć gaz i wsypać całą przesianą mąkę energicznie mieszając łyżką, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i będzie odchodzić od ścianek. Pozostawić do wystudzenia.
    Ciasto zmiksować wbijając po jednym jajku.Olej rozgrzać w szerokim rondlu następnie nabierałam na łyżkę trochę ciasta i wrzucałam na rozgrzany olej i smażyłam na złoty kolor i obracałam na drugą stronę. Po usmażeniu wszystkich pączków przygotowałam lukier:Do cukru pudru dodać sok z cytryny oraz wodę i wymieszać dokładnie. Dekorować pączki lukrem.
    Smacznego

Porady

Należy nabierać mała porcje ciasta na łyżkę żeby pączki nie były surowe w środku :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy