Pączki hiszpańskie

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Pączki znane również jako gniazdka lub paczki wiedeńskie :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    4 jajka
    60 g masła
    200 ml wody
    Olej do smażenia
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuszczamy masło wraz z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień i dodajemy naraz przesianą mąkę. Szybko i dokładnie mieszamy całość łyżką, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy ciasto dodając po jednym jajku. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy (im większa tym lepsza).
    Ciasto nakładamy na wycięte kwadraty z papieru do pieczenia (8cm x 8 cm) poprzednio posmarowane olejem. Następnie smażymy pączki (wkładając je papierem do góry),tak aby nie dotykały dna garnka, na złoto z każdej strony. Pączki po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy. Po usmażeniu, pączki lukrujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować