Pączki erewańskie z kremem waniliowym

  • wyświetlono: 191 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na przepyszne pączki z kremem waniliowym, które są bardzo popularne w cudownym mieście Erewań. Moja mama zawsze tak smacznie opowiada o tych pączkach, jak to podczas studiów w Erewaniu często zaglądali ze znajomymi do „Ponczikanoc”- knajpki z pączkami. „Ponczikanoc” został otwarty w 1963 roku. Sprzedawano tam dwa rodzaje pączków- jedne z dżemem, drugie z kremem waniliowym. Lokal był zawsze przepełniony studentami, ponieważ znajdował się niedaleko od razu trzech uniwersytetów. W tym roku urlop spędzę w Erewaniu i mam zamiar pójść do „Ponczikanoc”, spróbować tych właśnie pączków z kremem i przekonać się czy udało mi się odtworzyć smak tych legendarnych i popularnych w całej Armenii pączków.

14199687_10210973385829739_2170515334351407972_n
  • 8 porcje
  • 120min

Składniki

– 500g mąki pszennej
– 1 jajko
– 25g świeżych drożdży
– 1,5 łyżki cukru
– 1,5 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
– 1 kubek (250ml) ciepłego mleka
– szczypta soli
– 2 łyżki koniaku (wg uznania. Koniak można pominąć lub zamiast koniaku dodać spirytus)

Krem waniliowy:
– 1 kubek mleka (250ml)
– 1 jajko
– 1,5 łyżki mąki pszennej
– 1/2 kubka cukru
– ekstrakt wanilii wg smaku (dałam 2 łyżki)

Olej do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pączki erewańskie z kremem waniliowym

  • 1. Mąkę przesiać do miski, pokruszyć drożdże, wymieszać. Dodać jajko, cukier, olej, sól, ciepłe mleko, wszystko wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

    W tym czasie zrobimy krem. W małym rondelku zagotować 3/4 kubka mleka razem z cukrem. Jajko połączyć z resztą mleka i mąką i wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Cienkim strumykiem wlać masę do gorącego mleka cały czas mieszając i gotować na małym ogniu do czasu, aż krem się zagęści. Do zagęszczonego kremu dodać ekstrakt wanilii, wszystko dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić.

    Gotowe ciasto delikatnie oklepać, odrywać po kawałku wielkości jajka, spłaszczać, do środka wkładać po 1 łyżeczce kremu, dokładnie zlepiać końce formując pączki, delikatnie spłaszczać i wykładać na tace podsypaną mąką.
    Kiedy połowa porcji pączków będzie uformowana i gotowa do smażenia zacząć długo i powoli rozgrzewać olej (najlepiej w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni.
    Wyrośnięte pączki smażyć na odpowiednio nagrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony. Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Należy regulować temperaturę oleju podczas smażenia pączków, aby nie zwiększała się i nie obniżała. Pączki nie mogą zbyt szybko się zarumienić, bo w środku będą jeszcze surowe.
    Gotowe pączki lekko wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekPączkiDeserna słodkodla dziecipączek
 

Komentarze

Podobne przepisy

Złociste pączki z kremem malinowym

Dodane przez: 2milutka

Złociste pączki z kremem malinowym

Pączki to królowe tłustego czwartku,...

image-0o34t2d

Dodane przez: Apetyczna babeczka

RURKI Z KREMEM WANILIOWYM

Nie lada gratka dla dzieci i dorosłych,...

PIECZONE PĄCZKI Z KREMEM WAFELKOWYM

Dodane przez: paulette17

PIECZONE PĄCZKI Z KREMEM WAFELKOWYM

Pączki zwykle są smażone na głębokim...

RURKI Z KREMEM KAWOWYM I WANILIOWYM

Dodane przez: suzana

RURKI Z KREMEM KAWOWYM I WANILIOWYM

Rurki z kremem przygotowane w domu...

Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym

Dodane przez: Cukiereczek

Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym

To najlepsza szarlotka jaką jadłam....

rurki

Dodane przez: uma666

Rurki z kremem waniliowym

Rurki z kremem domowej roboty,...