REKLAMA

Pączki drożdżowe smażone

wyświetlono: 116 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Czy też tak uważacie jak ja, że pączki to nie tylko w tłusty czwartek? Przyjaciółka Ela miała ochotę na moje pączusie, więc wczoraj wieczorem szybko przygotowałam ciasto i nakleiłam pączusiów ze swojskim dżemem malinowym. 

opublikowany: 19.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej - szklanka pojemności 210 ml,
    3 jajka rozmiar M,
    1 opakowanie suszonych drożdży 7 g,
    0,5 szklanki cukru,
    0,5 szklanki ciepłego mleka 2%,
    1 łyżka octu 10 %,
    0,5 kostki margaryny,
    1 litr oleju,
    1 mały słoik dżemu swojskiego malinowego
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • pączki 1. Do miski wsypać 3,5 szklanki mąki w środku zrobić dołek i wsypać suszone drożdże na drożdże wsypać pół łyżeczki cukru i mąki, po boku mąki wsypać cukier. Drożdże zalać 6 łyżkami ciepłego mleka a po bokach mąki wbić całe jajka oraz wlać resztę ciepłego mleka. Tak przygotowane pozostawić pod ściereczką na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować a w międzyczasie rozpuścić margarynę i ją ostudzić
  • pączki 2. Jak już margaryna ostygła a ciasto mamy wyrobione po widocznej pracy drożdży wtedy wlać margarynę i wyrabiać tak długo aż margaryna wchłonie w ciasto, w czasie wyrabiania wsypać ostatnią czyli czwartą szklankę mąki i wyrobić ciasto na jednolitą pulchną kulę zawsze wyrabiam ręcznie ponieważ muszę czuć wyrabiane ciasto
  • pączki 3. Z przygotowanego ciasta odrywać mały kawałek, rozpłaszczyć go w dłoni a następnie nakładać solidną łyżeczkę dowolnego dżemu ( ja dałam swojski malinowy lekko kwaskowaty ). Dokładnie skleić aby dżem nie wyciekał i ułożyć na papierze do pieczenia obsypanym mąką sklejoną częścią ku papierowi. tak przygotowane wszystkie pączki pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • pączki 4. Gdy jest już widoczny wzrost pączków, do dowolnego garnka lecz najlepszy jest o średnicy 19 cm i głębokości 8 cm przelać litr oleju i go rozgrzać. Wtedy na rozgrzany wkładać po 4 lecz najlepiej po trzy pączki ponieważ w czasie smażenia jeszcze rosną, i na małym gazie zmniejszonym smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe usmażone przekładać na talerz z ręcznikiem papierowym a następnie na przygotowany talerz ( pączki dzięki dodanemu octowi nie wchłaniają dużo tłuszczu )
  • pączki 5. Usmażone przestudzone pączki obsypać cukrem pudrem lub jeżeli ktoś lubi polukrować a nawet można przygotować polewę czekoladową. Pączki wyszły cudownie miękkie i smaczne a za sprawą dodanej margaryny do ciasta z wierzchu są chrupiące, ze swojskim kwaskowatym dżemem malinowym smakują wyśmienicie nie są za słodkie takie w sam raz
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: KasiaAsia KasiaAsia

Pączki smażone

Idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko:)

kategoria: Desery opublikowany: 06.02.2013 | wyświetlono: 303 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE