Pączki drożdżowe smażone

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Czy też tak uważacie jak ja, że pączki to nie tylko w tłusty czwartek? Przyjaciółka Ela miała ochotę na moje pączusie, więc wczoraj wieczorem szybko przygotowałam ciasto i nakleiłam pączusiów ze swojskim dżemem malinowym. 

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej - szklanka pojemności 210 ml,
    3 jajka rozmiar M,
    1 opakowanie suszonych drożdży 7 g,
    0,5 szklanki cukru,
    0,5 szklanki ciepłego mleka 2%,
    1 łyżka octu 10 %,
    0,5 kostki margaryny,
    1 litr oleju,
    1 mały słoik dżemu swojskiego malinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pączki

Pączki drożdżowe smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pączki 1. Do miski wsypać 3,5 szklanki mąki w środku zrobić dołek i wsypać suszone drożdże na drożdże wsypać pół łyżeczki cukru i mąki, po boku mąki wsypać cukier. Drożdże zalać 6 łyżkami ciepłego mleka a po bokach mąki wbić całe jajka oraz wlać resztę ciepłego mleka. Tak przygotowane pozostawić pod ściereczką na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować a w międzyczasie rozpuścić margarynę i ją ostudzić
  • pączki 2. Jak już margaryna ostygła a ciasto mamy wyrobione po widocznej pracy drożdży wtedy wlać margarynę i wyrabiać tak długo aż margaryna wchłonie w ciasto, w czasie wyrabiania wsypać ostatnią czyli czwartą szklankę mąki i wyrobić ciasto na jednolitą pulchną kulę zawsze wyrabiam ręcznie ponieważ muszę czuć wyrabiane ciasto
  • pączki 3. Z przygotowanego ciasta odrywać mały kawałek, rozpłaszczyć go w dłoni a następnie nakładać solidną łyżeczkę dowolnego dżemu ( ja dałam swojski malinowy lekko kwaskowaty ). Dokładnie skleić aby dżem nie wyciekał i ułożyć na papierze do pieczenia obsypanym mąką sklejoną częścią ku papierowi. tak przygotowane wszystkie pączki pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • pączki 4. Gdy jest już widoczny wzrost pączków, do dowolnego garnka lecz najlepszy jest o średnicy 19 cm i głębokości 8 cm przelać litr oleju i go rozgrzać. Wtedy na rozgrzany wkładać po 4 lecz najlepiej po trzy pączki ponieważ w czasie smażenia jeszcze rosną, i na małym gazie zmniejszonym smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe usmażone przekładać na talerz z ręcznikiem papierowym a następnie na przygotowany talerz ( pączki dzięki dodanemu octowi nie wchłaniają dużo tłuszczu )
  • pączki 5. Usmażone przestudzone pączki obsypać cukrem pudrem lub jeżeli ktoś lubi polukrować a nawet można przygotować polewę czekoladową. Pączki wyszły cudownie miękkie i smaczne a za sprawą dodanej margaryny do ciasta z wierzchu są chrupiące, ze swojskim kwaskowatym dżemem malinowym smakują wyśmienicie nie są za słodkie takie w sam raz
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować