1.Drożdże pokruszyć do małej miseczki,wsypać łyżeczkę cukru ,łyżeczkę mąki i 0,5 szklanki mleka ,pomieszać i odstawić do wyrośnięcia.W małym saganeczku podgrzać margarynę,mleko,cukier ,cukier waniliowy,0,5 szklanki oleju i przestudzić ,żeby było letnie.-Mąkę przesiać do miski,dodać żółtka i jajko,zaczyn z drożdży i letnie mleko.Wszystko dobrze wyrobić tak żeby ciasto odchodziło od ręki-w razie potrzeby dodać mąkę.Odstawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Kiedy wyrośnie kulamy pączki nadziewając marmoladą-kłaść na ściereczkę posypaną mąką i zostawić do wyrośnięcia.Rozgrzać olej i smalec w szerokim i niskim garnku na wolnym ogniu i piec pączki na złoty kolor z obu stron.Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy i kiedy wystygną polukrować.
Komentarze