PĄCZKI DOMOWE

0 (0 ocen)

Stary ,sprawdzony przepis,który zawsze się udaje:)

Składniki:

  • 1kg,mąki-8 żółtek-1 całe jajko-10 deko drożdży-2,5 szklanki mleka-4 łyżki cukru-1 cukier waniliowy-2 łyżki margaryny,0,5 szklanki oleju-(2 kostki smalcu+0,5 litra oleju do smażenia pączków).-marmolada do nadziewania-cukier puder na lukier.

Pączki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do małej miseczki,wsypać łyżeczkę cukru ,łyżeczkę mąki i 0,5 szklanki mleka ,pomieszać i odstawić do wyrośnięcia.W małym saganeczku podgrzać margarynę,mleko,cukier ,cukier waniliowy,0,5 szklanki oleju i przestudzić ,żeby było letnie.-Mąkę przesiać do miski,dodać żółtka i jajko,zaczyn z drożdży i letnie mleko.Wszystko dobrze wyrobić tak żeby ciasto odchodziło od ręki-w razie potrzeby dodać mąkę.Odstawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Kiedy wyrośnie kulamy pączki nadziewając marmoladą-kłaść na ściereczkę posypaną mąką i zostawić do wyrośnięcia.Rozgrzać olej i smalec w szerokim i niskim garnku na wolnym ogniu i piec pączki na złoty kolor z obu stron.Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy i kiedy wystygną polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy