Pączki domowe

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne pączusie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3szklanki mąka tortowa
    200ml mleko
    3łyżki cukier puder
    1/4kostki masło
    sól szczypta
    4dag drożdże
    5szt żółtka
    cukier waniliowy
    powidła śliwkowe
    1kg smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy dodajemy cukier,drożdże,łyżkę mąki,rozrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy ,dodajemy zaczyn,żółtka,roztopione masło,sól i cukier,wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę ,formujemy wałek i kroimy na jednakowe części.Z każdej części formujemy placuszek,wykładamy konfiture i zlepiamy,zostawiamy do wyrośnięcia.gotowe pączki smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.Odsączamy i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować