Pączki dla dorosłych mocno alkoholowe - zarówno w cieście, jak i w nadzieniu znajduje się alkohol. Nadziane są budyniem o smaku bananowym i polane po wierzchu gorzką czekoladą. Pączki są naprawdę pyszne i znikają w mgnieniu oka.
2 godz. 10 min
Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
3-4 żółtka
1 jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru pudru
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
2 kieliszki wódki
50 g drożdży
4 łyżki masła
szczypta soli
1l oleju do smażenia
Nadzienie:
1 op. budyniu bananowego bez cukru
1 i 3/4 szklanki mleka
1 kieliszek wódki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
Polewa:
2 łyżki masła
100 g gorzkiej czekolady
Pączki dla dorosłych z nadzieniem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże i mieszamy z 1 łyżką mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, cukier z wanilią, szczyptę soli, wódkę oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe mniejsze, aby wyrosło.
2.Nadziene:
Gdy ciasto rośnie przystępujemy do nadzienia.
Odlewamy 1/2 szklanki mleka i mieszamy go z wódką. W tej mieszance rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem z wanilią. Do zagotowanego mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i studzimy.
3.Pączki:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1 cm na stolnicy oprószonej mąką i wycinamy krążki wielkości ok. 8 cm. Zlepiamy ze sobą dwa krążki i układamy je na stolnicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min., aż urosną.
W płaskim garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć je z tłuszczu.
Gdy pączki przestygną nadziewamy je zimnym budyniem za pomocą rękawa cukierniczego.
4.Polewa:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy pączki. Możemy przyozdobić dowolną posypką.
Komentarze