PĄCZKI DLA DOROSŁYCH Z NADZIENIEM BANANOWYM

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Pączki dla dorosłych mocno alkoholowe - zarówno w cieście, jak i w nadzieniu znajduje się alkohol. Nadziane są budyniem o smaku bananowym i polane po wierzchu gorzką czekoladą. Pączki są naprawdę pyszne i znikają w mgnieniu oka.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    3-4 żółtka
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    2 łyżki cukru pudru
    1 op. cukru z prawdziwą wanilią
    2 kieliszki wódki
    50 g drożdży
    4 łyżki masła
    szczypta soli
    1l oleju do smażenia
    Nadzienie:
    1 op. budyniu bananowego bez cukru
    1 i 3/4 szklanki mleka
    1 kieliszek wódki
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    Polewa:
    2 łyżki masła
    100 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki dla dorosłych z nadzieniem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże i mieszamy z 1 łyżką mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, cukier z wanilią, szczyptę soli, wódkę oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe mniejsze, aby wyrosło.
  • 2. Nadziene:
    Gdy ciasto rośnie przystępujemy do nadzienia.
    Odlewamy 1/2 szklanki mleka i mieszamy go z wódką. W tej mieszance rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem z wanilią. Do zagotowanego mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i studzimy.

  • 3. Pączki:
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1 cm na stolnicy oprószonej mąką i wycinamy krążki wielkości ok. 8 cm. Zlepiamy ze sobą dwa krążki i układamy je na stolnicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min., aż urosną.
    W płaskim garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć je z tłuszczu.
    Gdy pączki przestygną nadziewamy je zimnym budyniem za pomocą rękawa cukierniczego.

  • 4. Polewa:
    Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy pączki. Możemy przyozdobić dowolną posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować