Pączki cytrynowe z marmoladą

  • wyświetlono: 690 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepis znalazłam w książce należącej do mojej mamy "Kuchnia Polska" z 1985 roku i wprowadziłam kilka zmian w wykonaniu. Pączki z tego przepisy wyszły lekkie jak piórko, delikatne w smaku i odpowiednio słodkie.

AnkaFiranka
  • 150min

Składniki

Na ciasto:
1 kg mąki pszennej
100 g świeżych drożdży
100-150 g cukru
500 ml mleka
szczypta soli
1/2 laski wanilii (użyłam cukru wanilinowego)
sok i skórka cytryny
1 jajko
6 żółtek
5-6 łyżek oliwy lub oleju albo 100 g margaryny
1 kieliszek spirytusu

Dodatkowo:
1 - 1,5 litr oleju/smalcu
100 g cukru pudru do posypania
400 g marmolady/dżemu do nadziania

Sposób przygotowania przepisu:

Pączki cytrynowe z marmoladą

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Deseczki od układania pączków oprószamy mąką. Przygotowujemy rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, 200 g mąki i dodajemy tyle mleka, aby rozczyn miał konsystencję dobrej śmietany. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu, aby wyrósł (na około 10-15 minut aż drożdże się spienią).
  • 2. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy mąkę, rozczyn, wanilię, resztę mleka, szczyptę soli, sok i otartą skórkę z cytryny, alkohol i wanilię. Ciasto wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Gdy ciasto będzie gładkie i pojawią się pęcherzyki powietrza, powoli wlewamy stopiony i ostudzony tłuszcz, wyrabiamy dalej aby ciasto było pulchne i niezbyt gęste. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

  • 3. Po wyrośnięciu ciasta stolnicę lekko podsypujemy mąką i wykładamy ciasto.Delikatnie je wałkujemy na grubość około 1,5-2 cm. Ostrą szklanką o średnicy około 6 cm (lub wybranej przez was) wycinamy kółka.
    Pączki przekładamy na przygotowaną wcześniej deseczkę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • 4. Na 10-15 minut przed smażeniem pączków, rozgrzewamy olej najlepiej w dużym i szerokim garnku. Przygotowujemy talerze z wyłożone ręcznikami papierowymi/serwetką i łyżkę cedzakową.
  • 5. Sprawdzamy czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany: wrzucamy kawałek ciasta, gdy ciasto szybko wypłynie i zaraz się zrumieni, można smażyć. Wyrośnięte pączki kolejno bierzemy na ręce i wkładamy na nagrzany olej górną strona na dół. Przykrywamy pokrywą i smażymy. Pączki powinny swobodnie pływać. W garnku smażymy po około 3-4 pączki jednocześnie przez około 2 minuty z każdej strony.Gdy pączki zrumienią się pd dołu, obracamy je widelcem do góry i dosmażamy bez przykrycia. Gdy pączki są już upieczone wyławiamy je łyżką cedzakową i przekładamy na papierowe ręczniki jeden obok drugiego. Gorące pączki posypujemy cukrem pudrem. Gdy pączki lekko ostygną nadziewamy je marmoladą za pomocą szprycy lub strzykawki.

Porady

Pączki można udekorować lukrem zabarwionym sokiem lub barwnikiem spożywczym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaTłusty CzwartekPączkilekkiekarnawałsmacznepuszystepączusiez marmoladąsprawdzone

Komentarze

Podobne przepisy

pączki

Dodane przez: anaid123

Pączki

Idealne na Tłusty Czwartek i nie...

pączki

Dodane przez: Anitka0804

Pieczone pączki z piekarnika z kajmakiem

Wspaniałe małe pączusie pieczone...

Bułeczki ,,niby pączki'' z piekarnika z masą krówkową

Dodane przez: BABECZKA 35

Bułeczki ,,niby pączki'' z piekarnika z masą...

Upiekłam pyszne i puchate bułeczki,...

Chałak drożdżowa z kruszonką

Dodane przez: Bo-Bożena

Chałka z kruszonką , rodzynkami i skórką...

To moja propozycja na kolację czy...

Chlebek jogurtowo-cytrynowy z malinami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Chlebek jogurtowo-cytrynowy z malinami

Bardzo wilgotne i cudownie pachnące...

Maślane paluchy z pieprzem cytrynowym i pistacjami

Dodane przez: Martyna1991

Maślane paluchy z pieprzem cytrynowym i pistacjami

Domowe pieczywo w formie długich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE