Pączki cioci ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać, masło stopić. Drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka, zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Połowę cukru rozpuścić w mleku. Resztę cukru i cukier waniliowy i sól wsypać do żółtek i jajka, roztrzepać. Dodać skórkę i sok z cytryny, pomarańczy i spirytus, ubijać do rozpuszczenia cukru.
Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, mleko i ubite jajka, wymieszać. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Urywać kawałki ciasta, spłaszczyć napełniać wiśniami, zlepić pączki. zostawić do wyrośnięcia. Smażyć w gorącym tłuszczu, wykładać na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Posypać wiórkami kokosowymi.
Z porcji ciasta wychodzi 30-40 pączków. Pączki można zamrozić. Rozmrażać w temperaturze pokojowej, są jak świeżo zrobione.
Porady
Blat na, którym układam pączki smaruję olejem i palce maczam w oleju. Ciasto nie klei się do rąk.
Komentarze