Pączki cioci Ewy

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Kto zje u mnie te pączki, prosi o przepis. Nazwa została nadana przez dzieci mojej szwagierki.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 1kg mąki
    7 żółtek 1 jajko
    15 dkg drożdży
    2 szkl mleka
    3/4 szkl cukru
    cukier waniliowy
    10 dkg masła
    skórka z pomarańczy
    skórka i sok z cytryny
    wiśnie
    50ml spirytusu
    tłuszcz do smażenia
    0,5 kg cukru pudru
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki cioci ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, masło stopić. Drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka, zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Połowę cukru rozpuścić w mleku. Resztę cukru i cukier waniliowy i sól wsypać do żółtek i jajka, roztrzepać. Dodać skórkę i sok z cytryny, pomarańczy i spirytus, ubijać do rozpuszczenia cukru.
    Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, mleko i ubite jajka, wymieszać. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
    Urywać kawałki ciasta, spłaszczyć napełniać wiśniami, zlepić pączki. zostawić do wyrośnięcia. Smażyć w gorącym tłuszczu, wykładać na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Posypać wiórkami kokosowymi.
    Z porcji ciasta wychodzi 30-40 pączków. Pączki można zamrozić. Rozmrażać w temperaturze pokojowej, są jak świeżo zrobione.

Porady

Blat na, którym układam pączki smaruję olejem i palce maczam w oleju. Ciasto nie klei się do rąk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować