Pączki bez smażenia

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis dostałam od koleżanki

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąki: 200 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka

    - ciepłe mleko: 6 łyżek

    - świeże drożdże: 40 gramów

    - masło: 25 gramów

    - konfitura do nadzienia: 1 opakowanie

Pączki bez smażenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło dokładnie rozcieramy z mąką. Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku i wlewamy do mąki. Wbijamy jajko, całość wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.
  • 2. Następnie odrywamy po kawałeczku, formując okrągły placek. Na środek wykładamy porcję nadzienia. Wszystkie boki sklejamy razem tworząc zgrabną kulkę.
    Pączki układamy złączeniem do dołu na wyłożonej blaszce.
    Przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut.
    Pieczemy w 180 stopni C przez około 10.
    Po wystudzeniu możemy polać lukrem..

Komentarze

Podobne przepisy