Paczki bakaliowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mają aromatyczny, bakaliowy farsz, który zauroczy już po pierwszym kęsie

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    Około 4 szklanki mąki pszennej
    niepełne 2 szklanki mleka
    około 7-8 łyżek oleju
    Pół paczki drożdży
    3-4 Łyżki cukru
    Jajko
    5 żółtek
    Mały kieliszek spirytusu
    1/4łyżeczki soli
    Składniki farszu:
    Po pół szklanki rodzynek, żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczowej
    Pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich
    2-3 łyżeczki miodu

Paczki bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszaj z połową szklanki mleka, kilkoma łyżkami mąki i łyżką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość. Margarynę roztop i przestudź. Następnie wszystkie składniki ciasta przełóż do miski i dokładnie zarób, aż ciasto zacznie odstawać od rąk. Jeśli będzie za rzadkie dodaj więcej mąki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • 2. W międzyczasie przygotuj farsz. Rodzynki i żurawinę zalej wcześniej wrzątkiem i pozostaw na kilka godzin do namoczenia. Następnie wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Możesz nawet drobniej pokroić składniki farszu lub zbendować- będą miały wtedy lepszą konsystencję i wygodniej będzie faszerować pączki.
  • 3. Gdy ciasto na pączki będzie już wyrośnięte odrywaj niewielkie porcje ciasta, spłaszczaj i kładź na środek porcję masy bakaliowej. Dokładnie zlep ciasto formując pączki. Pozostaw do wyrośnięcia i smaż na rozgrzanym, głębokim oleju na rumiano

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy