Składniki ciasta o temperaturze pokojowej
1 kg mąki pszennej typ 405
10 żółtek
500 ml mleka
2 łyżki cukru
100 g świeżych drożdży
Pół łyżeczki soli
2 łyżki spirytusu
Otarta skórka z jednej wyszorowanej, wymytej pomarańczy
Do smażenia olej kokosowy 4 słoiki po 500 ml
Do obsypania cukier puder wymieszany z wanilią
Do nadziania słoik 500 ml konfitury z płatków róży
Pączki z płatkami róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dzieży robota kuchennego przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników na ciasto o temperaturze pokojowej. Końcówką hak wyrabiamy jednolite ciasto. Formujemy kulę przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia (około 1 godzina). Gdy ciasto podwoi swoją objętość - wyrabiamy ręką , formujemy kulę, przykrywamy i pozostawiamy na pół godziny. Tę czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, wykładamy na stolnicę, przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki ostrożnie wkładamy na silnie rozgrzany olej, w płytkim i szerokim garnku, by swobodnie, nie stykając się, pływały w tłuszczu. Gdy pączki od dołu się zrumienią obracamy je i smażymy z drugiej strony. Drewnianą wykałaczką sprawdzamy czy są usmażone (wykałaczka powinna być sucha). Usmażone wyjmujemy, osączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych i ciepłe oprószamy cukrem pudrem z wanilią i nadziewamy za pomocą szprycy cukierniczej konfiturą.
Porady
Z tej proporcji wyszło mi 20 dużych pączków.Do nadzienia można użyć ulubionej konfitury. Pączki można polukrować.
Komentarze